2008-01-13

2008-03 Vodka Penne PastaIngen vet säkert den här rättens ursprung. De flesta säger New York City, inte Italien. Jag är en av de som tror på NYC eftersom pastarätter med grädde trots allt inte är så vanliga i Italien. Hur som helst är rätten jättegod och mycket enkel att tillaga. Det är en av min dotters favoriter, och man behöver inte oroa sig över spriten och barnen. Alkoholen kokas bort. Vodkans uppgift i rätten är att lyfta andra smakar. Det är chilipepparn man ska akta sig för när det gäller barnen. Rätten ska vara kryddstark, och är barnen inte vana med det kan det bli" diskussioner" kring matbordet. P.g.a. grädden är rätten inte direkt bantarmat. Men om man använder sig av fullkornspasta, som jag gjorde här, kan man känna sig lite duktigare så här direkt efter nyåret.

Med detta recept följer en metod som kommer att återkomma i framtiden när det gäller pastarätter som heter "Fräs, Krydda och Red". Metoden kan användas med dina egna ingredienser för att skapa egna recept.

Vodka Penne Pasta

1 Paket (500g) Penne Pasta (kokt i mycket vatten, glöm ej att salta vattnet)

FRÄS
2 msk olivolja
1 liten gul lök - finhackad
2 klyftor vitlök - pressad
1 burk hela tomater (gärna Kung Markatta) som du mixar med en stavmixer

KRYDDA (blanda alla ingredienserna i en kopp innan du börja tilllaga maten)
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1/4 tsk chili peppar (flingor)
6 cl vodka
1 msk kycklingfond
8 cl vatten

RED
1,5 dl vispgrädde

1. Fräs den gula löken ett par minuter i en kastrull. Den ska inte ta färg. Tillsätt vitlöken i 30 sekunder. Tillsätt sedan de mixade tomaterna och låt allt småputtra i 5 minuter.
2. När steg 1 har puttrat klart tillsätt vodka/kryddvätskan. Vodkan kommer att dra smaken ur de torkade kryddorna. Låt allt puttra i 10 minuter.
3. Tillsätt grädde och låt det puttra i ytterligare 5 minuter.
4. Häll såsen över pastan ( samma kastrull som du kokade pastan i) och värm någon minut.
5. Servera med riven parmigiano.


Gå och dra!

Inga kommentarer: