2020-11-25

Udda viner, vol 1


Idag börjar jag ett återkommande tema om udda, ovanliga viner. Målet är att uppmuntra dig att stiga ur din bekvämlighetskostym och prova nya viner som du troligen aldrig skulle prova annars. Vinerna jag kommer att skriva om är alltid goda men de behöver inte vara de bästa eller mest prisvärda som finns på Systemet. Däremot garanterar jag att de bli roliga samtalsämnen runt matbordet, särskilt när du har fått lite extra information om dem.

Först ut är Château Kefraya Les Bretèches  (nr 72382) för 124 kronor. Vinet består av en underlig kombination av druvor. Vad sägs om Cinsault, en druva som tål varmt klimat och är mycket populär i södra Frankrike, trotjänaren Cabernet Sauvignon, Syrah som är populär i Rhonedalen och i Australien under namnet Shiraz och Tempranillo som är huvuddruvan i Rioja! Dessa 4 druvor plus några till finns i vinet!

Vinet har en mindre intensiv rubinröd färg som påminner om Bordeaux viner, inte den djupt blåa färg som är populär bland många av dagens muskelviner. Doften är återhållsam och inte så intensiv av frukt. Andra eleganta dofter som skog och örter kommer fram. Igen leds jag in i tanker om klassiskt röd bordeaux.

Smaken stärker ytterligare bilden som utseendet och doften gav . Det här är ett vin gjort i klassisk stil, mörka bärfrukter finns där men tar inte för mycket plats. En liten strävhet ger vinet balans och ryggrad. Det är inget stort vin, men den klarar säkert några års lagring för de som föredrar mjukare, äldre viner. Ett trevlig och gott vin som passar perfekt med en klassisk söndagsstek och hasselbackspotatis.

Oj, jag glömde visst att nämna att vinet kommer från Libanon! Ja, du läste rätt, Libanon. Nu har du något att prata om under söndagsmiddagen.

Gå och dra.

Inga kommentarer: