2009-07-20

2009-30, Blåbär och rabarber paj


Har man en tomt så kanske man har lite rabarber och annat att skörda just nu. Annars finns det bär i skogen. Min fru Karin hittade blåbären i skogen. Rabarberna kom från vår tomt. Mördegsreceptet kommer från Leila Lindholm. Perfekt till sommarfika. Mängderna är anpassad till min pajform. Får du mördeg över så är det bara att frysa in det till en annan gång.

Blåbär och rabarber paj

Mördeg
300 g kallt smör
480 g vetemjöl (8 dl)
1 dl florsocker
2 ägg

Fyllning
500 g blåbär
250 g rabarber
1,5 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl

1. Hacka ihop smör, vetemjöl och florsocker tills det liknar havregryn. Mixa ner äggen. Mixa inte för mycket. Stanna så fort det kommer ihop till en deg. Platta ner, slå in i plast och låta vila i kylskåpet 1 timme.

2. Ta 2/3 delar av degen och rulla ut och klä pajformer. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Häll i formen. Rulla ut resten av degen och skär i remsor. Lägga remsorna över pajen. Du behöver INTE väva de som jag har gjort. Det här är ju en recept för lata sommardagar.

3. Penslar på lite mjölk på degen och strö på lite socker om du känner för dig. Kom ihåg, lata sommardagar!

4. Baka cirka 40 minuter på 175 grader över/undervärme.

5. Låt svalna och servera med valfri vaniljsås om du orkar tillaga en!

Gå och dra!

Inga kommentarer: